På hösten vill man ha tunga varma grytor, som är mastiga och man vill bli varm i magen när man äter. På sommaren behöver maten inte vara varm och det kan med fördel kännas lätt, lätt som sallad. Man blir liksom behagligt mätt. Så man lagar saker som man blir behagligt mätt av, som färskpotatis.
Färskpotatis blandad med vinegrett med kasslerrutor och smulad feta.
Koka färskpotatis som du brukar och ta fram kasslern som ska bli lite fyrkanter.
Lägg i en klick smör i panna och stek scharlottenlök, låt den bara svettas och tappa färg, häll över löken på en tallrik vid sidan av. Sänk inte värmen utan dundra in med kassler i panna, var noga med att fläkten ska vara igång, kassler gör sig bäst med hög värme och ett snabbt tempo (därför låter man löken vara för sig, den hade annars blivit svart). När kasslern har fått önskad färg och konsistens häller du över kasslern till löken så att den kan ligga och gotta sig tillsammans. Potatisen är inte riktigt klar, men det gör inget för nu gör du i ordning en liten vinegrett som består av olja, vittvinsvinäger, torkad timjan (har du färk så ska du givetvis använda det) som du ser till att de blir riktigt blötlagd i oljan, på med salt och några rejäla varv med pepparkvarnen och en liten klick av dijonsenap för syrans skull.
Slå av vattnet från potatisen och direkt på med vinegretten. Nu gott folk lägger du på locket och håller kastrullen och locket med stadig hand och tar fram fritidskunskaperna och rockringar runt med kastrullen, stadigt grepp och runt runt, avsluta med två lätta skakningar. Låt det värsta värmen försvinna lite och lägg upp på fat, potatis, kassler med lök, smula fetaost över och skär upp några tomater av bästa sort.
tisdag 14 juni 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar