måndag 13 juni 2011

Rabarber

Jag äger en cykel en sådan där snabb cykel, som jag tränar på, ofta och länge och jag känner mig aldrig klar oavsett distans och längd så blir jag aldrig mätt på att cykla. Det är som om livet kommer lite iordning när man sätter sig på cykeln. Man får se så mycket natur och jag gillar ju att kolla på hus och hur dom att gjort i sin trädgård. Själv skulle jag ha en liten planteringsfabrik på hela baksidan av mitt hus, om jag nu hade hus. Visst kan jag ha blommor också, men bara sådana som man kan äta. Andra saker man ser på sin väg är vetefält, gårdbutiker, vallmofält, vindkraftverk och rabarber. Rabarber, hela sommarens är räddad bara man har rabarber.

På en av mina rundor passerade man ett ställe där rabarern växer fritt, men min snabba cykel är inte direkt någon transportcykel där man får plats med att lägga nypallade saker. Så jag bestämde mig för att cykla dit med min vanliga cykel som är en riktigt billig historia från biltema som har korg, tjocka däck och inga växlar. Det vart en leasson lurned, att jag inte ska lita på mig själv och distanser från ett cykelperspektiv. Det var inte "några km" dit, det var tydligen någon mil eller två. När jag tillslut kom fram, fint sommarklädd med kolsvarta solglasögon och Daniel Adams-Ray i lurarna var planen att fråga husägaren där rabarbern växte i närheten av om jag fick ta med mig lite, de hade ju så mycket oplockat. Nu var det ingen hemma och jag var jätte svettig och kunde inte under några som helst omständigheter åka hem utan rabarber, de skrek ju efter mig: pick me, pick me. Så jag gjorde det.

5 kg fick jag med mig hem och mitt leende var oslagbart och ingen var mer nöjd än jag.

Rabarbersaft
1 kg rabarber
1.5  l vatten
4.5 dl strösocker
1 st citron, saften och zesten

Skär rabarbern i småbitar tillsammans med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Pressa citronen i ny kastrull genom sil och lägg zesten där med. Sila igenom rabarberkoket, rör om och pressa lite och släng rabarberresterna. Koka upp blandningen igen tillsammans med strösocker, låt svalna.
Tappa upp på flaska.


Sen har man ju en massa annan rabarber och när man gjort en smulpaj på den största formen man hittat så att de på jobbet kan gotta sig i något på måndagskvisten så kan man fortsätta med sina grejer. Det här recepet hämtade jag från ica och åt det faktiskt idag på en frukostmacka. Utvärderingen är sådan att man skulle kunna ha i mer rödvin och lite mer syltsocket för att mer marmeladkonsistent om man gillar när det är stelt. Om man kan leva mer mer krämkänsla så vill jag upplysa om att det passar väldigt bra till ostmackan och någon god ost skulle det också kunna leverera till.

Rabarbermarmelad med rödvin och lite annat gott.
500 g rabarber
2 msk rödvin
2 1/2 dl syltsocker
1 vaniljstång
2 lagerblad

Skala rabarbern om det behövs och skiva den i bra bitar att ha i marmelad i med resten. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter, skumma av om det behövs. Fyll upp marmeladen i en väl rengjord burk, låt svalna något och sätt på lock.


Sen råkade jag få en leverans av rabarber som en kollega glatt hängde på mitt dörrhandtag och då måste man hitta på något nytt och alla vet att rabarber gifter sig väldigt fint med två saker: citron och ingefära. Har man det så kan man säga att man är i mål.



Koka upp rabarber (utan att röra om en massa) sila igenom och koka upp igenom med citron och ingefära + syltsocker.

Bra att ha som lite sylt, eller späda ut med vatten för att sedan tillsätta potatatismjöl så har man kräm, annars kan man använda som fyllning i bullar/rulltårta eller som sötning till bakverk eller tomatsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar