fredag 5 november 2010

Kladdkaka


Jag hade en klasskompis som har ett nästan ohälsosamt förhållande till kladdkaka ungefär som mitt förhållande till mozzarellaost. Jag äter mozzarellaosten precis som den är, jag kan vara sugen på mozzarellaost en hel dag utan probelm och bara längta till jag kommer hem. För några veckor sen var det aprikoser, innan dess var det gröt, innan dess hasselnötter och så håller på de, jag får ohälsosamma relationer till vissa ingridienser och nu på tapet är det den där osten. Men detta handlar inte om osten utan kladdkakan som jag bakat. Jag har aldrig haft crawings för kladdkaka eller något annat jag bakat och kanske är det just det att jag bakar det själv som gör att det blir helt ointressant?

Under tiden torsken höll på slängde jag ihop en kladdkaka som jag tog med mig till jobbet till mina nya kollegor. Alla tyckte det var så gott och även jag faktiskt. Jag hottade upp det hela med lite frosting och persimon och skrädmjöl.

Kettilsgatans kladdkaka
2ägg
1 dl strösocker
1 dl rårörsocker
ca 4 msk kakao
ca 150g smör (jag tog mindre)
1dl dinkelmjöl
½ dl skrädmjöl
lite vaniljsocker

(tror jag fick med allt)

Hemligheten med kladdkaka är att inte vispa smeten utan endast röra runt ägg och socker, dvs skippa den porösa delen. Andra hemligheten är att göra den dagen innan eller flera timmar innan det ska ätas eftersom den kan bli sådär kladdig om det bara får sätta sig lite istället för att rinna ut.

Sen gjorde jag frosting
2 äggvitor blanda till hårt vitt skum tillsammans med 1tsk vaniljsocker, koka upp sockerlag 2dl socker och någon dl vatten en skvätt citronjuice eller annat surt. Häll på sockerblandningen långsamt långsamt i hårdskummet (det blir massor över). Frostingen smakar som fyllningen i mums mums. Enligt receptet ska man låta det kallna innan man lägger på, jag rekomenderar det, men jag valde iaf att inte göra så och det blir inte lika tydlig frostingkänsla, lite mer fluff än kräm.

Skiva persimon och lägg på frostingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar