måndag 10 januari 2011

Kyckling!

Jag har gått och funderat på på kyckling, jag kommer ihåg att jag åt hel kyckling väldigt mycket som barn. Det var ju ingen smaksensationer, men har alltid gillar helstekt kyckling i ugn. De är nästan omöjligt att misslycktas och köttet blir alltid sådär härligt mört och allting smakar så mycket.



1st Apelsinkyckling

1 kyckling (färsk)
1 tumme ingefära
1 skvätt olivolja
1 apelsin (en halva juice och andra halvan i klyftor) cesten av hela
1 nypa torka limeblad
1 vitlök
några nypor salt & peppar
lite chili

Ta fram kycklingen och gör iordning kryddblandningen som består av, färsk riven ingefära, juice från ½ apelsin, cesten av 1 apelsin, 1 vitlök, kryddor. Häll i en skvätt olivolja och låt stå och dra några minuter medan ugnen blir varm. Sätt på ugnen 200 grader. Massera in kryddblandningen i kycklingen (jag lossnade på skinnet vid brösten och petade in kryddor där med och peta in ½ apelsin i klyftor.
Stoppa in kycklingen i ugnen och sänk till 175 grader och låt det gotta sig i ungefär en timme. Jag har aldrig sysslat med gradantal så jag kör det gamla hederliga kör mitt i och tittar om saften är klar.
När den är klar tar du ut den ur ugnen och låter den vila under folie en stund. Lyft kyckligen och låt all vätska rinna av och pilla ut apelsinklyftorna.

Skär upp kyckligen i önskade delar.

Sås
Häll i överbliven vätska i en kastrull, jag gillar inte kycklingvingar som jag tog bort de och delade upp de och la ner de tillsammans för att koka upp. Tillsatte ca 1 dl vit matlagningsvin och 1 grönsaksbuljong av märket Kung Marakata (som för övrigt kungar på buljongtärningar) och krydda lite efter behag. Avslutade med att tillsätta maizena för att tjocka till såsen.

Gudomligt gott!

Potatismos
Jag har till min stora sorg fått en känslig mage. Det gör att jag måste dra ner på mjölkprodukter, jag älskar ju alla mjölkprodukter! Hursom så gjorde jag en potatismos för 1 person.
2 potatisar av mjölig sort
2 soltorkade tomater
1 liten msk flytande margarin
Koka upp potatisen till den är fallfärdig. Häll av vattnet men spara lite av kokvattnet. Pressa igenom potatisen genom en press och blanda till en fin jämn smet tillsammans med knappt en msk margarin och klipp ner lite soltorkad tomat tillsammans med lite andra gottiga kryddor. För ostälskaren rekommenderar jag fetaost i moset.

Idag när jag enbart har förbrukat ett lår+ben och vingarna till såsen vart jg sugen på kycklingsoppa, jag har varit förkyld alldeles förlänge för mitt eget bästa så jag gjorde helt enkelt soppa på resterna (om man nu kan kalla det för rester).




Kycklingsoppa med äggnudlar
Ta resterande av såsen som gjordes dagen innan (som inte hamnade i matlådan)
Tillsätt minst lika mycket vatten
1 lagerblad
Lite fiskolja
Peppar, Chilipeppar
1 burk hela champisar
½ lök
1 tumme ingefära.
Torkade limeblad.

Häll i en skvätt olja i kastrullen och lägg ner den klyftade halva löken + råriven ingefära. Lägg i såsen plus vatten, lagerblad mer torkade limebladskrydda, chilipeppar + peppar. (Här får man frilansa och känna sig för lite). Skär upp kycklingen brösten i lagom stora tärningar och lägg ner i soppan och vid slutet lägg ner äggnudlar så har du en alldeles galet tråkig färg på maten men den var väldigt god och rensade nässystemet med. Kändes fräscht.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar