söndag 8 december 2013

Bröd

Det finns bröd och så finns det bröd. Det i särklass godaste brödet jag har ätit har jag gjort från Gataeu. Det är något i hästväg. Det finns liksom ingen anledning att hålla på med ljust bröd när man ätit deras. Så jag har lagt ner det, sen har jag aldrig riktigt infunnit mig i surdegsträsket vilket gör att det enda ljusa bröd jag gör, smakar ju inte alls i närheten av ett riktigt gott ljust bröd.

Eftersom jag inte köper jäst i vardags för att jag inte bakar till vardags så är bikarbonatbröd något som faller mig i smaken att laga. Gott och mättande är det också. Gateaus bröd och bikarbonatbröd går inte att jämföra så det gör jag inte heller. De spelar i olika ligor på olika smakplaneter och använd i olika syften. Så det här brödet ligger högt i kurs.

Bröd


Grundrecept
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikatbonat
5 msk brödkryddor
1 liter lättfil
0,5 dl sirap

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, lägg i fyllning och tillsätt filmjölken och sirap och fördela ut i två brödformar. Låt limporna gå i 60-90 minuter. Tiden beror helt på vad man har för ugn, men brödet ska bli mörkt. Du kan provsticka om du känner dig osäker. 

Fyllningar
Rejält med riva morötter eller äpplen
Valnötter
Hasselnötter
Persikor 
Lingonsylt (istället för sirap)
Kummin
Frysta bär

Det går att blanda och hitta nya smaker och kombinationer. Idag blev det rostade hasselnötter, persikor, och lingonsylt. Jag tog en rågad dl av lingonsylten som jag en gång i tiden kokade upp själv och det var i slutet av burken vilket gör att det inte direkt är fullt med lingon. Jag rekommenderar verkligen lättfil för att den är mer rinnig, när man använder 3% så måste nästan alltid späda med det man har hemma för att det bli inte en smet. Smeten ska vara blöt när den går i ugnen och säkerställa att allting har blandats och är blött. 

Om du önskar göra en form så halverar du grundreceptet och justerar ner fyllningen och tiden för en form är cirka 60 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar