måndag 6 januari 2014

Bidrag till julen

Nu är januari här och vinden har vänt. Nu vill man slänga ut granen, ta ner allt det där röda och inte har det kommit någon snö heller, så det är lika bra att det inte kommer någon alls trots att längdskidorna står färdigvallade mot väggen i hallen och väntas på att luftas.

Medan skidorna väntar och dagen är grå så passar det ganska bra att stå i köket. Det var ju sådär mysig innan jul, julstjärnorna var uppe i fönstren och ugnen gick varm.

Här nedan är ett urval av det jag gjorde till julbordet. Se även tidigare inlägg in inläggningar.

 Dadelbollar
Bollen till höger: mixa dadlar med valnötter, tillsätt kakao och rulla i kokos. Jag hade inga flingor så jag mortlade flarn.
Bollen till vänster: riv mandelmassa och pressa över en halv-hel citron och rulla i kokos. 


Svensk pestosill - senapskål, basilika, olivolja, rostade pinjenötter och  5-min sill
Pepparrot & gulbetasill - blanda pepparrotsfärskost med kräm fräsch eller grädde blanda med inlagd gulbeta och 5-min sill.
Chilipaprikasill- färdig kräm fräsch blanda med 5-min sill.
Senapssill - googla för random recept. Använde mig av två olika senapssorter.


Ägghalvor med skagenröra

Stuvad grönkål
Skölj och riv av lagom stor bitar av grönkålen. Koka några ynka minuter och häll av. Låt stå en liten stund så vattnet hinner ånga bort. Stek lite lätt i smör och tillsätt schalottenlök och vitlök. Slå på vispgrädde och salta och peppra efter behov. 

Tomteluvor 
Pepparkaksdeg
Marsipan
Karamellfärg (röd)
Vit choklad
Kokos
Florsocker

När jag gick in för det här, hade jag högt självförtroende, lite snabb googling visade sig att det var rätt vanligt att man färgade marsipan och kladdar det så använd florsocker. Kladdigt var bara förnamnet. Håll dig på en skärbräda som du inte är rädd om. Ha inte på dig kläder du inte avser ha prickiga efteråt. Därefter börja med en liten boll som du gör hål i, häller i färg och börjar knåda, sen ökar du storleken på bollen eller gör nya bollar med färg i. Vilket som faktiskt. Och du kommer bli röd på händerna som trots flera tvättar inte riktigt går bort förrän ett par dagar efteråt (värst är nagelbanden). Sen när du arbetat in praktiskt taget halva karamellfärgen nöjer du dig med att de ser mer rosa ut än tomterödsröda.

Sen kommer det till att kavla. Att använda florsocker är bara förnamnet. ÖS florsocker, så mycket det bara går och lite till. Efter att ådern i pannan brutit ut och degen fortfarande fastnar efter kavling så öser du på med mer florsocker. Ett tips som inte var högaktuellt just då, var att lämna eländet i kylen en sväng och börja ösa på nytt med florsocker. Det lilla tipset insåg jag att det gick bra dagen efter eftersom jag gav upp efter halva degen då det vankades julmat även på juldagen. När du lyckats med florsockret så kavlar du ut marsipanen och tar fram pepparkaksdegen och rullar till en lång mask och rullar över marsipanen över och använder en degskärare till att skära loss precis så mycket marsipan du behöver. Har du ingen degskärare så använd en relativt vass kniv.

För att få en snygg form så behöver tomteluvorna som är skrämmande lika dammsugare lite omvårdnad för att få en jämn form. Det skapas ganska lätt och är en enkel sak att lösa efter att du har löst florsockerproblematiken. Du vänder på masken så du får skarven uppåt och klistrar lite med fingret så att skarvarna överlappar varandra. Sen vänder du den så att skarven ligger neråt och då arbetar du med en hand på varsin sida av masken och drar fram och tillbaka. Du kan även klappa fram och tillbaka på masken med en fast handflata uppå så att det även där skapas en jämn yta. 

När du är nöjd med formen så skär du ut de storlekar du vill ha och smälter chokladen över ett vattenbad och doppar en sida i taget och om så önskas doppar direkt efter i kokos. Lägg på bakplåtspapper och ställ in i kylen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar