måndag 6 januari 2014

Tortilla Española

Det råder någon sorts missuppfattning om tortilla. Först tror alla att det är brödet man pratar om eftersom tacos har blivit så stort. Innan tacos genomslag åt man pizza på fredagar så jag antar att det har skett en förbättring. Den andra missuppfattningen är att potatisen ska kokas innan tillagning eller att den ska göras i ugnen.

Tortilla uttalas tortija och är en spansk omelett som består av tre basgrejer: ägg, potatis och lök.

Tortilla Española



Recept
600gram potatis
6 ägg
1-2 gullök
Salt & Peppar
Olivolja
Persilja
(Det går åt ett ägg per hundra gram potatis)

Du behöver:
Tålamod i form av matbredare eller en vass kniv och en fäbless för att skiva och hacka. 
Lämplig stekpanna
Fat att vända med

Du börjar med att skala potatisen och sen om du inte har en matbredare som gör som kan göra små och tunna strips så får man göra det förhand. Det tar sin lilla tid, men det är bra träning inför den kommande marmelad säsongen. enklast är att skiva potatisen på längden först och sen trava upp de och skära på längden igen. Ju mindre bitarna är desto snabbare blir de klara i pannan. Jag använde mig av möjlig potatis men det ska gå lika bra med fast potatis, men reservation att stektiden kan förlängas något.

När du är klar med det så tar du fram lökarna, skivar upp de och tar fram din mest lämpade stekpanna. Den stekpannan som är mest lämpad är den som rundar sig inåt och inte utåt. Om du använder linser så är det den sidan du sätter in linserna på. T.ex. har IKEA en populär stekpanna som inte lämpar sig för detta moment och det är av den enkla anledning för att det kommer ett eldprov där du ska vända hela kalaset och då vill man inte ha några kanter som är vinklade utåt. 

Stänk över olivolja i stekpanna och svetta ur löken och ställ åt sidan. I med mer olivolja och ta hela eller delar av potatisen. Sänk värmen, potatisen ska inte ta färg utan den ska ligga där i pannan under praktiskt taget konstant omrörning och tillslut blir den mjuk. Glöm inte att salta! Det behövs mer salt än du tror! Dra några varv med pepparkvarnen också. 

När potatisen är mjuk så knäcker du alla ägg du behöver i en skål och vispar runt kraftigt tills det inte går att särskilja vitan mot gulan. 

Lägg tillbaka löken i pannan tillsammans med potatisen och smaka av om det behöver mer salt, salta och häll över äggvispet. 

Om du vill ha något mer i den som kanske bacon, persilja, paprika eller något annat så är det hög tid att lägga in det nu. Tänk på att bacon gör sig nog bäst med att steka de separat i en panna innan samtidigt som potatisen. 

När kanterna har fått färg och det har börjat stabba till sig är det dags för eldprovet. 

Ta fram ett fat. Till skillnad från stekpannan så ska det här fatet ha inga kanter eller så snälla kanter som möjligt. Det ska även vara ett lätt fat eftersom det blir tungt för vilka handleder som helst. Det går såklart att vända med porslin, men det är tungt och därmed ökar det risken att vändningen slutar som ett monument av misslyckande på golvet.

Lägg fatet över stekpannan och ta ett starkt grepp med ena handen i stekpannan och andra handen över fatet och vänd. Sen ska du försiktigt skaka ner omeletten i pannan och det här läget är det bra att ha så lite kanter som möjligt och det kan fastna lite på fatet och så kan man justera ner i pannan med en stekspade. Torka ut svetten ur pannan och känn att det gick ju bra. 

Ta dig ett glas vin.



Nu är det dags för sista vändningen som ska ske på serveringsfaten i mitt fall samma som vändningsfatet.



¡Vamos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar